قلب تپنده سیستان و بلوچستان؛ بندر ترانزیتی چابهار، دروازه توسعه محور شرق ایران

مسیر چابهار کوتاهترین مسیر ترانزیت برای ارسال کالا به کشورهای افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان و شرق روسیه با کمترین هزینه نسبت به مسیرهای ترانزیت موجود است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی عصر هامون، چابهار بعنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران محسوب می شود که در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است. این شهرستان با دارا بودن دو بندر مهم تجاری شهید بهشتی و شهید کلانتری در سواحل شرقی خلیج فارس در استان سیستان و بلوچستان در کنار آبهای گرم دریای عمان و اقیانوس هند، همجواری با دو کشور پاکستان و افغانستان، دسترسی به آبهای بین المللی و در آینده ای نزدیک با اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژه ای در ترانزیت کالا به این کشور خواهد داشت.
از طرفی چابهار بعنوان تنها بندر اقیانوسی ایران یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال- جنوب نقش مهمی ایفا خواهد کرد زیرا با قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی شرق و غرب در زمینه اقتصادی و جغرافیایی ترانزیت و ترانشیت نقش مهمی ایفا می کند.
چابهار در مقایسه با دیگر مناطق ساحلی و جنوب ایران دارای موقعیت ممتازی در زمینه کشتیرانی و حمل و نقل دریایی است و وجود آبهای عمیق در خلیج وسیع آن شرایط مناسبی را برای پهلوگیری کشتی های بزرگ در این منطقه و ایجاد تاسیسات بندری با هزینه مناسب و صرفه اقتصادی فراهم کرده است.

بندر ترانزیتی چابهار، دروازه توسعه محور شرق ایران
در تماسی که خبرنگار اقتصادی عصر هامون با مدیر کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان درخصوص بندر ترانزیتی چابهار داشت، وی بیان کرد: بندر ترانزیتی چابهار به عنوان پیشانی توسعه محور شرق و دروازه مسیر بین المللی شمال – جنوب، برای تحقق اهداف سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر طرح توسعه بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور مطرح است.
سیاوش رضوانی افزود: از آنجایی که تمامی پتانسیلها در محور شرق از سیاست های کلان کشور قلمداد می شوند و سرعت در انجام پروژه های آن حایز اهمیت است، طرح توسعه بندر چابهار در 5 مرحله از سال 1388شروع و تا پایان سال 1396 تکمیل و به بهره برداری خواهد رسید.
وی با بیان اینکه 5 فاز در طرح جامع بندر چابهار تعریف شده، خاطر نشان کرد: پس از اتمام این 5 فاز تعداد اسکله های بندر به 30 پست اسکله و ظرفبت بندر به 86 میلیون تن افزایش پیدا می کند.
وی در ادامه با اشاره به پیشرفت فیزیکی 60 درصدی این بندر گفت: با اتمام فازیک این پروژه ظرفیت اسمی بندر به 6 میلیون تن در سال می رسد. این فاز شامل دو ترمینال کانتینری و کالای عمومی و جنرال کارگو است و امیدواریم تا پایان سال 96 به بهره برداری برسد.
مدیر کل بنادر و دریانوردی استان با بیان اینکه بندر چابهار تنها بندر اقیانوسی در کشور ایران است و به آب‌های بین المللی راه دارد، افزود: تخفیف حداقل 30درصدی در هزینه های تخلیه و بارگیری کانتینر نسبت به سایر بنادر جنوبی کشور، تخفیف 75 درصدی در انبار داری کانتینرهای وارداتی و تخفیفی 30 درصدی در کلیه ردیف های حقوق و عوارض بندری وارد بر کشتی های کانتینری از جمله مزایا و قابلیت های این بندر ترانزیتی است.
وی با اشاره به اینکه بندر چابهار ورودی همه کشورها در ارتباط با آبهای بین المللی محسوب می شود، اظهار داشت: بنادر با افزایش ظرفیت واردات و صادرات کالا و انرژی سهم بسزایی در اقتصاد مقاومتی، ملی و چگونگی شکل گیری فعالیت های لجستیکی از لحاظ اقتصادی و نظامی را دارند.

چابهار، ظرفیتی نهفته برای توسعه اقتصاد ایران
رضوانی با بیان اینکه چابهار تا اولین بندر کشور عمان که مسقط نام دارد 151 مایل از نظر فاصله دریایی است، افزود: مزیت عمده منطقه آزاد چابهار نسبت به سایر مناطق آزاد کشور از یک سو امکان دسترسی سریع به آبهای آزاد اقیانوسی هند و از سوی دیگر اتصال به شبکه راههای زمینی کشور است. مسیر چابهار کوتاهترین مسیر ترانزیت برای ارسال کالا به کشورهای افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان و شرق روسیه با کمترین هزینه نسبت به مسیرهای ترانزیت موجود است.
وی در ادامه بیان کرد: بندر چابهار به علت نزدیکی نسبت به سایر بنادر در خلیج فارس بعنوان یکی از بنادر ترانشیت منت کشور هم بشمار می آید به نحوی که در موقع بارگیری و تخلیه کالاها صرفه جویی بهینه ای در سوخت، زمان، مسافت و هزینه ها را در پی دارد.
مدیر کل بنادر و دریانوردی استان در خصوص صادرات انجام شده از این بندر ترانزیتی گفت: تاکنون 5/2 میلیون تن بار وارد بندر چابهار شده است که از طریق همین بندر صادرات آنها صورت گرفته، به زودی نیز تتانیوم که نوعی سنگ معدنی بشمار می رود هم از طریق این بندر به سایر نقاط دنیا صادر خواهد شد که اینها همه نشان دهنده قابلیت ها و پتانسیل های موجود در استان است.
وی عنوان کرد: از آنجایی که خلیج مکران حدود 300 کیلومتر طول ساحل دارد که تاکنون آباد نشده و استفاده مناسبی جز ماهی گیری از آن صورت نگرفته است با مشکلات فقر و بیکاری در استان مواجه هستیم که در این بازه زمانی یکی از نقاط فعال سازی این سواحل کمک به رفع فقر،بیکاری وموضوعات اجتماعی از این قبیل است.
رضوانی با بیان اینکه بندر چابهار از لحاظ لجستیک های اقتصادی و نظامی حایز اهمیت است، خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری تاکید دارند که بندر چابهار با موقعیت ترانزیتی و ترانشیتی که دارد باید مورد توجه قرار بگیرد؛ لذا امید است در آینده ای نه چندان با پروژه های عظیمی همچون وجود بندر و پتروشیمی در این منطقه شاهد آن باشیم که چابهار به شهری کاملا صنعتی و به روز تبدیل شود.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا