اسلحه مرگبار سعودی که ایران باید از آن بترسد کدام است؟
از نخستین مصاحبه اختصاصی شاهزاده محمد بن سلمان ولی ولیعهد سعودی با یک نشریه، میتوان دریافت که ریاض به دنبال شعلهور کردن آتش جنگ با کشوری نیست بلکه به دنبال صلح است.
شاهزاده محمد بن سلمان در مصاحبه با نشریه «اکونومیست» که چهارم ژانویه منتشر شد، در پاسخ به سوالی درباره درگرفتن جنگی مستقیم میان ایران و سعودی، گفت: «به هیچ عنوان انتظار چنین چیزی را نداریم، هر کس به دنبال این مساله باشد، از قوای عقلی کاملی برخوردار نیست زیرا جنگ میان سعودی و ایران، به معنای آغاز فاجعهای بزرگ در منطقه است و بر همه جهان بازتاب خواهد داشت، به طور حتم اجازه چنین رویدادی را نمیدهیم».
او در پاسخ به این سوال که آیا سعودی، ایران را دشمن بزرگ خود میداند؟ گفت: «چنین آرزویی نداریم».
این مصاحبه در میانه تنش در روابط میان سعودی و ایران صورت گرفته است؛ بحرانی که در پی حمله به نمایندگیهای دیپلماتیک سعودی در تهران و مشهد آغاز شده است. ناظران بر این باوردند که سخنان شاهزاده محمد بن سلمان، حریص بودن سعودی بر صلح را از جایگاه قدرت نشان میدهد، و به این مساله میتوان از راه گزارشی که مجله «ناسیونال اینترست» منتشر کرد دست یافت، گزارشی با عنوان «پنج اسلحه مرگباری که سعودی در اختیار دارد و ایران باید از آن بترسد».
سعودی از این جنگنده 86 فروند از نوع F-15C/D در اختیار دارد که ویژه درگیریهای «هوا-هوا» است. این را میتوان به جنگندههای چند منظوره F-15S افزود که به «عقاب کوبنده» معروف است. این جنگنده به آن اندازه پیشرفته است که میتواند عمق ایران را هدف قرار دهد بدون اینکه جنگندههای ایران برایش مانعی ایجاد کنند.
این گزارش میافزاید که سعودی به زودی مدرن سازی جنگندههای «عقاب کوبنده» را به مدل F-15SA پایان خواهد رساند؛ جنگندهای که
به رادار APG-63 (V) 3 ویژه جنگهای الکترونیکی و سنسورهای پیشرفته دیگر مجهز است. به نیروی هوایی سعودی؛ 84 فروند از این جنگندههای پیشرفته افزوده خواهد شد.
شایان ذکر است که ایران با تکیه بر سامانههای موشکی ساخت داخلی که کپی برداری از موشکهای چینی و کرهای است، سعی دارد در توان هوایی، تعادل ایجاد کند.
2- جنگنده اروپایی تایفون:
این گزارش افزوده است که جنگنده تایفون، در مقایسه با نیروی هوایی فرسوده ایران که به دهه هفتاد قرن گذشته باز میگردد، دومین اسلحه مرگبار سعودی است. نیروی هوای سعودی 72 فروند از این جنگنده دارد؛ جنگندهای پیشرفته که توانایی شرکت در نبرهایی «هوا-هوا» و «هوا-زمین» را دارد.
هنوز مشخص نیست که چه تعدادی از این جنگنده را سعودی تحویل گرفته است. اما ارزیابیها از احتمال به خدمت در آمدن بیش از نیمی از این جنگندهها حکایت دارد. برخلاف اکثر قراردادهای پیشین، سوار کردن این جنگندهها به صورت محلی در سعودی صورت نمیگیرد بلکه آماده به پیوستن به هر نبرد احتمالی، خریده میشوند.
3- هلیکوپترهای جنگی بوینگ ای اچ 64 آپاچی:
از این گزارش میتوان نتیجه گرفت که پادشاهی عربی سعودی، به نیروی زمینی خود نیز اهمیت ویژه میدهد و آن را به پیشرفتهترین اسلحه موجود در جهان مجهز میکند. یکی از قدرتمندترین اسلحه در این زمینه، هلیکوپتر بوینگ AH-64D که سعودی 82 فروند از آن را در اختیار دارد.
این هلیکوپتر دهه هفتاد قرن گذشته، به صورت اختصاصی برای ارتش آمریکا طراحی شده بود. هدف از آن هم مقابله با حمله احتمالی اتحاد جماهیر شوری سابق به اروپای مرکزی در دوره جنگ سرد است. ارتش آمریکا از آن در حمله به عراق در سال 2003 استفاده کرد. ارزش این سلاح قابل ارزیابی نیست.پس از سقوط بغداد هم داعش از این جنگنده برای حمله به مواضع داعش استفاده کرد. اگر از این سلاح به خوبی استفاده شد، میتواند کاربرد بالایی در ضربه زدن به نیروهای زمینی دشمن داشته باشد.
نیروی زمینی سعودی همچنین به یکی از قدرتمنتدرین تانکها که M1A2S آبرامز است، مجهز شده است. نیروی زمینی ارتش سعودی 442 تانک از این مدل را بر اختیار دارد که ستون فقرات ارتش سعودی را تشکیل میدهد.
تانک مورد استفاده سعودی بسیار شبیه تانک M1A2 SEP که در اختیار ارتش آمریکا قرار دارد، بدین معنی است که مجهز به سامانه اطلاعات و شبکهای پیشرفته است و آن را از هر تانک در اختیار ایران، قدرتمندتر میکند.
5- کشتی جنگی مدل «ریاض»
ایران برای مقابله با نیروی دریایی سعودی، به قایقهای تندرو پناه میبرد چرا که سامانه دریاییاش به دهه هفتاد قرن گذشته باز میگردد. برجستهترین کشتی در اختیار سعودی، کشتی جنگی مدل «ریاض» ضد هواپیما است که حدود 25 درصد بزرگتر از همتای فرانسوی «لاواییت» است.
این کشتی مجهز به سامانه شلیک موشکهای عمودی است و ظرفیت 15 موشک استر را دارد؛ موشکهایی زمین به هوا که میتواند هواپیماهای مهاجم را تا فاصله 20 مایل و ارتفاق 50 هزار فوت، هدف قرار دهد.
کشتی «ریاض» همچنین حامل موشکهای ضد کشتی مدل MBDA Exocet MM40 Block II است.
صفحه ای در سایت ویکیپدیا که «نیروی دریایی سعودی» را مورد توجه قرار میدهد، نوشته است که سعودی 3 مدل از این کشتیها دارد. این کشتیها ساخت فرانسه هستند که در حقیقت نسخهای تعدیل شده از مدل فرانسوی La Fayette F-3000 اند. همه این کشتیها مجهز به مجموعهای از تسلیحات و تکنولوژیهای جنگ الکترونیک هستند. این کشتیها دارای فرودگاه هلیکوپتر متوسط هستند.
برپایه گزارش نشریه «ناسیونال اینترست» تواناییهای کشتی جنگی «ریاض» شامل سلاح ضد زیر دریایی میشود که اژدری از نوع DCNS F17 است.