اعتراض گسترده فعالان بلوچ به حذف نام “بلوچستان” از مراودات اداری ایران

گفتنی است بلوچستان در دوران قاجاریه مدتی جز ولایت کرمان به نام ولایت کرمان و بلوچستان بود و از نام سیستان خبری نبود، پس از آن فقط به ولایت بلوچستان، سپس استان بلوچستان نامیده می شد، اما در دهه 1940 میلادی اسم سیستان به آن اضافه شد تا احساسات ناسیونالیستی و حس مالکیت این استان توسط بلوچ ها را کاهش دهند

به گزارش فعالان بلوچ در تماس با العربیه در پی نگرانی عمومی بخاطر حذف نام “بلوچستان” از برخی از سربرگ ها و اوراق رسمی ادارات دولتی در استان سیستان و بلوچستان و صرفا اکتفا به ذکر “سیستان” بیش از 7 تن از ائمه جمعه بلوچ در خطبه های نماز جمعه 11 ژوئن 2014 به حذف نام بلوچستان اعتراض کرده و از مسئولان مربوطه خواستند این موضوع را پیگیری نمایند.

محمدرضا پشنگ نماینده خاش، محمد سعید اربابی نماینده ایرانشهر و یعقوب جدگال نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی ایران به روند حذف نام بلوچستان از سربرگ های رسمی ادارات و سازمانها در استان سیستان و بلوچستان اعتراض کرده و از حسن روحانی رئیس جمهور خواستند که به آنچه آنها آنرا “توطئه” ای علیه بلوچستان نامیدند، پایان دهند.

فعالان، گروه ها و سازمانهای سیاسی بلوچ مانند حزب مردم بلوچستان، بلوچ راج زرمبش و مرکز مطالعات بلوچستان – لندن در تماس با العربیه از برگزاری کنفرانسی علیه آنچه آنها “ترفندهای جدید ضد بلوچ و بلوچستان” نامیدند در اروپا خبر دادند.
به گزارش کمپین فعالان بلوچ روز جمعه گذشته ائمه جمعه شهرهای مختلف بلوچستان، علیه حذف نام بلوچستان در خطبه های نماز جمعه سخنرانی کردند.
امام جمعه خاش: این تفرقه افکنی از طرف دشمنان قوم بلوچ است

مولوی محمد عثمان قلندرزهی امام جمعه مسجد جامع الخلیل شهرستان خاش در خطبه های نماز جمعه این هفته ضمن قرائت نامه “مهندس پشنگ” نماینده خاش خطاب به رئیس جمهور برای پیگیری علت حذف نام “بلوچستان” گفت: “ما این اقدام را محکوم می کنیم واین تفرقه ای است که از طرف اجانب و دشمنان قوم بلوچ ایجاد شده است. اینها همان اشخاصی هستند که گاهی درمسائل مذهبی دخالت می کنند ولی الحمدلله شما ملت عزیز بیدارهستید و درمقابلشان ایستاده اید”.

وی افزود: “خواسته جمیع ملت ما از کشاورز، دامدار، کسبه ، افراد تجاری ، مذهبی، فرهنگی و تمام اقشار بلوچ همین هست که “بلوچستان” نام هویت ملی ما هست واین نام همیشه خواهد ماند و آنهایی که می خواهند نام بلوچستان راحذف کنند انشاءالله این آرزو را به گور خواهند برد و دست بیگانگان انشاءالله قطع خواهدشد”.

وی همچنین از رئیس جمهور خواستند که جلو افرادی که به دنبال تفرقه افکنی هستند را بگیرد.

امام جمعه سیب و سوران: “حذف نام “بلوچستان” مردم این استان را آزار می دهد”.

 

ملا حاج مراد پیام، امام جمعه مسجد خیر الخلائق سیب و سوران هم در اعتراض به حذف نام بلوچستان در خطبه های نماز جمعه گفت: “حذف نام بلوچستان باعث سوءاستفاده دشمنان وایجاد تفرقه بین “سیستان” و “بلوچستان” می شود”.

وی افزود: “سالهاست که این استان با نام سیستان و بلوچستان شناخته شده است و مردمان این استان چه شیعه ، چه سنی در کنار هم بامهر و محبت زندگی کرده اند پس ما همه مردم این استان خواستار آنیم که هویت ملی ما حفظ شود و هرگز اجازه نخواهیم داد دشمنان ایران و اسلام باعث شوند که زمینه های جدایی وتفرقه بین ما فراهم شود”.
امام جمعه نصیر آباد: “نام این استان “بلوچستان و سیستان” بوده است”.

مولوی دوست محمد رئیسی امام جمعه نصیر آباد سرباز هم گفت: “سیستان” یک ششم “بلوچستان” هم نمی شود و زمانی این استان به نام “بلوچستان و سیستان” بوده است و بعدها آن را به “سیستان و بلوچستان” تغییر داده اند و ما به این امر اعتراض نکردیم اما حال برخی می خواهند تنش ایجاد کرده و نام “بلوچستان” را حذف کنند اینها قطعا طرفدار و دلسوز نظام نیستند بلکه دشمن اند”.

 

رئیسی افزود: ” ما سالها با برادران سیستانی خود در کنار هم زندگی کرده و مشکلی نداشته ایم اما این کارها قابل قبول نیستند”. امام جمعه مسجد امام ابوحنيفه ايرانشهر: “عدم توجه به زبان بلوچی انگیزه های حذف نام بلوچستان را ایجاد کرده است”.

مولوی عبدالرشید تریز امام جمعه مسجد امام ابوحنیفه ایرانشهر ادامه داد و گفت: “بخاطر اهمیت ندادن مردم و اندیشمندان بلوچ امروزه عده ای خواسته یا ناخواسته به دنبال حذف نام بلوچستان و محو کردن آن هستند”.

ایشان همچنین حذف نام بلوچستان از سربرگ برخی از ادارات دولتی را عملی در راستای تفرقه افکنی و ایجاد اختلاف در استان ذکر کرد.
امام جمعه نیکشهر: “حل این مساله در گرو همت مسئولین دولتی است”

مولوی عبدالله وحیدی فر امام جمعه نیکشهر در خطبه های نماز جمعه با اشاره به حذف نام بلوچستان در برخی از ادارات دولتی گفت: “همه با شنیدن این مساله ناراحت شدند ولی حل این مساله را باید به عهده مسئولین کشوری گذاشت.”

همچنین طبق گزارش های رسیده، مولوی بیک محمد ملازهی نائب امام جمعه زابلی مگس ، مولوی شیردل حسین زهی امام جمعه باتک هم با اشاره به موضوع فوق الذکر از نمایندگان استان خواست تا این موضوع را پیگیری کرده و جلو اختلاف و تفرقه را بگیرند.

به گزارش العربیه به نقل از منابع محلی بلوچستان، بیش از 6 ماه است که نام بلوچستان از سربرگ های ادارات دولتی و خصوصی ، حتی در رسیدهای خودپردازها حذف شده و فقط نوشته شده استان سیستان، که باعث واکنش شدید مردم این استان شده است.

 

گفتنی است بلوچستان در دوران قاجاریه مدتی جز ولایت کرمان به نام ولایت کرمان و بلوچستان بود و از نام سیستان خبری نبود، پس از آن فقط به ولایت بلوچستان، سپس استان بلوچستان نامیده می شد، اما در دهه 1940 میلادی اسم سیستان به آن اضافه شد تا احساسات ناسیونالیستی و حس مالکیت این استان توسط بلوچ ها را کاهش دهند.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا