بازدید عبدالله از چابهار؛ افغانستان در پی کاهش وابستگی به بنادر پاکستان
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در سومین روز سفرش به ایران از طرح توسعه بندر چابهار و زیرساختهای این بندر دیدار کرد.
Image caption آقایان روحانی و عبدالله در دیدارشان بر تشکیل کمیسیون مشترک ایران و افغانستان برای همکاری در حوزه آب و محیط زیست تاکید کردند
جاوید فیصل، معاون سخنگوی آقای عبدالله به بیبیسی گفت که دولت افغانستان میخواهد تا اتکای این کشور به بندر گوادر پاکستان کاهش بیابد و تاجران افغان از سهولتهای بندر چابهار استفاده کنند.
او گفت که چابهار نزدیکترین و ارزانترین راه افغانستان به آبهای آزاد است و مقامات ایرانی به رئیس اجرایی افغانستان گفتهاند تاجران افغانی که بخواهند از چابهار استفاده کنند یا در آنجا سرمایهگذاری کنند، از ویزا، مالیات و محصولات گمرکی (تعرفه) معاف خواهند بود.
رسانههای ایرانی گزارش دادهاند که آقای عبدالله از ظرفیتهای اقتصادی، صنعتی، امکانات، تجهیزات و تاسیسات بنادر چابهار دیدن کرده است.
Image copyright irib Image caption چابهار نزدیکترین و ارزانترین راه افغانستان به آبهای آزاد است
خبرگزاری فارس به نقل از حامد علی مبارکی، رئیس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد تجاری- صنعتی چابهار گزارش داده است: “بازدید از فاز نخست طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار، مجتمع پتروشیمی، صنایع تولیدی منطقه، مراکز تجاری و دیدار با سرمایهگذاران افغان از دیگر برنامههای سفر عبدالله عبدالله به چابهار است.”
افغانستانِ محاط به خشکی بیشترین وابستگی را به راههای ترانزیتی و بنادر پاکستان داشته است اما این کشور سالها است تلاش دارد تا وابستگی خود را در این زمینه به پاکستان کاهش دهد.
کار ساخت شاهراه زرنج – دلارام که افغانستان را به بندر چابهار وصل میکند، در سال ۲۰۱۰ از سوی هند به پایان رسید. هند نیز سالها است تلاش دارد تا از راه بندر چابهار به افغانستان و از آن طریق به بازارهای آسیای میانه وصل شود.
‘منزوی کردن مجاهدین سیاست غلط است’
رئیس اجرایی افغانستان دیروز با آیتالله خامنهای رهبر و حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز دیدار کرد.
وبسایت آقای خامنهای نوشته است که رهبر ایران در این دیدار با اعلام حمایت از دولت وحدت ملی و تاکید بر “اتحاد اقوام” افغانستان، از سیاست “منزوی کردن مجاهدین افغانستان در سالهای گذشته” انتقاد کرد.
Image caption رهبر این از سیاست “انزوای مجاهدین” در افغانستان انتقاد کرده است
او گفت: “منزوی کردن مجاهدین با عناوینی نظیر «جنگسالاران» سیاست غلطی است و در کشوری که در معرض تهاجم نظامی و فتنه فراگیر قرار دارد، خود مردم باید با روحیه مجاهدت آماده دفاع از کشورشان باشند.”
معاون سخنگوی ریاست اجرایی افغانستان گفت که عبدالله عبدالله از فرمان رهبر ایران در مورد اجازه دادن به فرزندان همه مهاجران افغان برای تحصیل در ایران سپاسگزاری کرد.
رئیس جمهوری ایران و رئیس اجرایی افغانستان در دیدارشان بر تشکیل کمیسیون مشترک ایران و افغانستان برای همکاری در حوزه آب و محیط زیست تاکید کردند.
مساله آب هیرمند و سهم ایران از این آب در سالهای گذشته همواره موضوع بحث میان دو کشور بوده است.
همچنین بر اساس توافق انجام شده میان رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی و معاون اول رئیس جمهوری ایران، افغانهای مهاجری که دارای کارت اقامت در ایران هستند، میتوانند با استفاده از این کارت برای سفر کوتاه مدت به افغانستان رفته و دوباره به محل زندگی خود در ایران برگردند.
در جریان دیدارهای آقای عبدالله با مقامات ایرانی، دو توافقنامه در عرصه ورزش و گسترش روابط فرهنگی میان دو کشور نیز امضا شد.
‘خطر اصلی در افغانستان گروه طالبان است’
Image caption توافقنامهای در عرصه همکاریهای ورزشی میان علی جنتی وزیر ارشاد ایران و حکمت خلیل کرزی، معاون وزارت خارجه افغانستان امضا شد
آقای عبدالله روز گذشته در گفتوگو با روزنامه ایرانی شرق، با اشاره به فعالیت نیروهای وابسته به گروه داعش در افغانستان گفت که از نظر دولت افغانستان، خطر اصلی در این کشور هنوز هم گروه طالبان است.
او گفت که داعش بیشتر به عنوان یک خطر جهانی مطرح است و بدون “همیاری و همنوایی با سایر کشورهای منطقه”، زمینه فعالیت و نفوذ در افغانستان ندارد.
با این حال رئیس اجرایی حکومت افغانستان گفت که حمایت از داعش در هیچ سطحی برای افغانستان قابل تحمل نخواهد بود.
آقای عبدالله در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به برگزاری نشست چهارجانبه کشورش با پاکستان، آمریکا و چین برای بررسی راههای ازسرگیری مذاکرات صلح در افغانستان در هفته آینده گفت که این کشورها تعهد کردهاند با گروههایی از شورشیان مسلح که حاضر به گفتوگو با دولت نیستند، در چارچوب یک تفاهم مشترک برخورد شود.