دعوت پاکستان از ایران برای کمک به حل کشمکش در یمن
پاکستان بر سر دوراهی کمک نظامی به عربستان سعودی برای جنگ با شورشیان حوثی در یمن و حفظ روابط سیاسی و اقتصادی خوب با ایران قرار گرفته است. راه حل نخست وزیر این کشور دعوت از ایران به همکاری برای پایان دادن به کشمکش یمن است.
نواز شریف، نخست وزیر پاکستان، امروز سهشنبه (۷ آوریل / ۱۸ فروردین) گفت که پاکستان و ترکیه در جستوجوی راهی سیاسی برای حل کشمکش یمن بودهاند و از ایران نیز دعوت کردهاند تا در این تلاش آنها را همراهی کند.
شریف گفت: «ایران نیز باید در این بحث شرکت کند و نظر دهد که آیا سیاست آنها را درست مییابد یا نه.» نخست وزیر پاکستان این موضوع را در پارلمان پاکستان مطرح کرد. پارلمان درباره پیوستن این کشور به ائتلاف نظامی ۱۰ کشور به رهبری عربستان سعودی برای مبارزه با شبهنظامیان شیعی حوثی در یمن بحث میکرد.
خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، دیروز دوشنبه (۶ آوریل) گفته بود دولت عربستان سعودی از پاکستان خواسته که با نیروی نظامی، جتهای جنگنده و کشتیهای جنگی به جنگ علیه شورشیان حوثی بپیوندد. شیعیان حوثی مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند.
بیشتر نمایندگان پارلمان پاکستان ابراز نگرانی کردهاند که درگیر شدن این کشور در کشمکش یمن ممکن است به درگیریهای فرقهای درون خود این کشور دامن بزند. در طول دهههای گذشته هزاران نفر بر اثر این درگیریها جان خود را از دست دادهاند.
جستوجوی راهحل مسالمتآمیز برای یمن
شریف گفت که با رهبران کشورهای مالزی و اندونزی تماس خواهد گرفت تا حمایت جهان اسلام را برای پایان دادن به کشمکش یمن به طور مسالمتآمیز جلب کند. شریف این هفته از ترکیه دیدن کرده بود.
قرار است محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، فردا چهارشنبه (۸ آوریل) به پاکستان سفر کند. پیشبینی میشود که بحث درباره یمن موضوع محوری این دیدار باشد.
پاکستان در دوران پیش از بهقدرت رسیدن روحانیت شیعه در ایران در چارچوب پیمان سنتو یکی از متحدان اصلی ایران در منطقه بود، اما در سالهای گذشته همواره متحد وفادار عربستان سعودی بوده است. بهتازگی این کشور بخاطر نیاز خود به انرژی کوشیده روابط سیاسی و اقتصادی خود با ایران را بهبود بخشد.
خبرگزاری آلمان به نقل از عرفان شهزاد، کارشناس علوم سیاسی، مینویسد که تصمیمگیری برای پاکستان بسیار دشوار است و این کشور “نمیتواند خشم هر دو کشور عربستان سعودی و ایران را تحمل کند”.
دفاع از تمامیت ارضی عربستان
یک وزیر دولت پاکستان به خبرگزاری آلمان گفته که امکان دارد پارلمان پاکستان تصمیم به اعزام نیروی نظامی برای دفاع از تمامیت ارضی عربستان سعودی بگیرد، اما به طور مستقیم در جنگ یمن شرکت نخواهد کرد. این وزیر که نخواسته نامش فاش شود افزوده که پاکستان میتواند این گونه به عربستان کمک کند و “نمیخواهد که مردم کشورش به دلیل کشمکشی رنج بکشند که در جایی کیلومترها دور از آنها اتفاق میافتد”.
اوضاع یمن محور گفتوگوهای میان رؤسای جمهور ایران و ترکیه نیز بوده است. ترکیه بر خلاف ایران از مدافعان دولت رئيس جمهور یمن، عبدربه منصور هادی محسوب میشود. رجب طیب اردوغان به دعوت حسن روحانی امروز سهشنبه وارد تهران شد. هر دو سیاستمدار اعلام کردند که خواستار پایان یافتن کشمکش یمن هستند. اردوغان گفت: «همه ما باید بکوشیم به خونریزی و مرگ پایان داده شود.»
صحنهای از فرار مردم از شهر صنعا
وضعیت بحرانی مردم در یمن
از دو هفته پیش که حمله نیروهای ائتلافی به رهبری عربستان سعودی علیه شیعیان حوثی آغاز شده ۵۱۹ نفر در یمن کشته شدهاند.
بهخصوص مردم دو شهر بزرگ صنعا و عدن بر اثر درگیری میان شورشیان حوثی و نیروهای نظامی دولت یمن و نیز حملههای هوایی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی آسیب دیدهاند.
به گزارش سازمان یونیسف، بیش از صد هزار نفر در حال ترک خانه و فرار از شهر خود هستند، وضعیت بسیار خطرناک است، بیمارستانها مملو از مجروحان است و حتی به ماشینهای آمبولانس تیراندازی میشود.
یک امدادگر صلیب سرخ جهانی از شهر بندری عدن گزارش داده که مردم از ترس در حال فرار با اتومبیلهای خود هستند و بسترها و چمدانهای خود را نیز به همراه خود میبرند. به گفته این امدادگر، عدن به “شهر ارواح” میماند.
امدادگر صلیب سرخ همچنین گزارش داده که این سازمان توانسته برای نخستین بار از زمان شروع درگیریها در عدن کمکهای دارویی و درمانی به بیمارستانها برساند.
قربانی شدن غیرنظامیان و کودکان
به گفته شاهدان عینی، بسیاری از کشتهشدگان غیرنظامی هستند. سازمان یونیسف اعلام کرده که در دو هفته اخیر ۷۴ کودک کشته و ۴۴ کودک دیگر زخمی شدهاند. به گفته این سازمان کمک به کودکان وابسته به سازمان ملل متحد، این آمار دقیق نیست و به احتمال کمتر از آمار واقعی است، چون درگیریهای شدید اجازه آگاه شدن از شمار همه کشتهشدگان را نمیدهد. همچنین به گزارش یونیسف، در حال حاضر کودکان نمیتوانند به مدرسه بروند.
با وجود درخواستهای بینالمللی برای آتشبس در یمن، ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی همچنان به حملههای هوایی خود ادامه میدهد. پس از صلیب سرخ و روسیه، چین نیز درخواست آتشبس موقت برای ایجاد امکان کمکرسانی به مردم را کرده است.