روحانی سنی: سلاحهای توزیع شده میان بلوچها جمعآوری شود
مولانا محمدحسین گرگیج، امام جمعه بلوچ اهل سنت آزاد شهر و مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش از کشته شدن تعدادی از جوانان بلوچ توسط نیروهای انتظامی و همچنین توزیع سلاح میان اقوام بلوچ در بلوچستان و استان گلستان بهشدت انتقاد کرد.
این روحانی بلوچ سنی گفت: «برخی افراد قصد دارند اقوام بلوچ گلستان را مسلح کنند. ما هرگز چنین امری را نمیپسندیم و قبول نخواهیم کرد. هرکسی چنین طرحی را عملی کند به کشور و مردم خیانت کرده است.
ما از وزارت كشور و نیروهای امنیتی میخواهیم که جلوی افرادی را که در بین مردم سلاح توزیع میکنند، بگیرند. ما پشتیبان چنین افرادی نیستیم و اجازه نمیدهیم که چنین مسائلی در سطح استان ما حاکم شود.
کشته شدن به خاطر بیست لیتر گازوئیل و چند کیسه برنج
مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش با اشاره به تیراندازی مستقیم برخی ماموران انتظامی و کشته شدن شهروندان بلوچ در بلوچستان هم گفت: «حقوق اقوام رعایت شود، زیرا تا زمانی که حقوق شهروندی رعایت نشود، هرگز صلح و توسعه امکانپذیر نخواهد شد.
جای تاسف است که هر روز در بلوچستان یک جوان بهخاطر حمل بیست لیتر گازوئیل و چند کیسه برنج که برای امرارمعاش مجبور به این کار هستند، مورد حمله نیروهای انتظامی قرار میگیرند و کشته میشوند.
امام جمعه بلوچ اهلسنت آزادشهر در ادامه خاطرنشان کرد که باید به “خواستههای مردم معترض گوش فرا داد” و نباید آنان را “منحرف” دانست و “وابسته به گروههای انحرافی” معرفی کرد.
“بومیسازی امنیت“
گفتنی است که سپاه پاسدارن از سال ۱۳۸۸ امنیت استان سیستان و بلوچستان را به دست گرفته و از آن زمان تا به حال تحت عنوان “بومیسازی امنیت در بین مردم و طوائف مختلف” سلاح توزیع کرده است.
در رابطه با این موضوع برخی به فرماندهان سپاه و از جمله سردار قدرتالله منصوری، فرمانده قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه اشاره کردهاند.
طرح مسلح کردن بلوچها بارها از طرف روحانیان بلوچ سنی مورد انتقاد قرار گرفته است. این طرح سبب بیشتر شدن جنگ طایفهای و خانوادگی میان بلوچها شده است.
توزیع سلاح در میان بلوچهای استان سیستان و بلوچستان در نقاط مرزی با دفاع این عشایر از مرزهای کشور و “مبارزه علیه اشرار” توجیه میشود. اما چرا حالا قرار است در بین اقوام بلوچ در استان گلستان سلاح توزیع شود؟
حبیبالله سربازی مدیر “کمپین فعالین بلوچ” در پاسخ به این پرسش دویچه وله میگوید: «بخشی از بلوچها به استان گلستان مهاجرت کردند. طوریکه اخیرا یک بلوچ سنی را به عنوان معاون فرماندار شهرستان آزادشهر برگزیدند.
نقش آقای گرگیج در این استان بسیار مثبت است. او اختلافات طایفههای بلوچ را حل و فصل میکند. این روحانی موفق شده است ۳۴ نفر محکوم به اعدام را از سراسر کشور اعم از شیعه و سنی با وساطت خود نجات دهد و رضایت خانوادههای مقتول را بگیرد.
این شخصیت روحانی اتحاد عجیبی میان بلوچها ایجاد کرده و با پادرمیانی میان طوایف بلوچ سبب آشتی و صلح میان آنها شده است.
به گفته آقای سربازی یکی از اهداف طرح توزیع سلاح میان بلوچهای استان گلستان “بدنام کردن بلوچها و شخصیتهای آنان” است و به همین خاطر آقای گرگیج به بلوچها و دولت هشدار میدهد که در این خصوص هشیار باشند.