هشدار مؤسسه آلمانی نسبت به سرمایهگذاری در ایران
علاوه بر این، تحریمهای آمریکا که در رابطه با نقش احتمالی جمهوری اسلامی در عملیات تروریستی در منطقه و فعالیت این کشور برای بالا بردن توان موشکی خود تصویب شدهاند، مانع بزرگی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران به شمار میرود.
از زمان اعلام خبر لغو تحریمها علیه ایران و آزادسازی نقدینه این کشور در بانکهای خارجی تب همکاری شرکتهای غربی و شرقی با جمهوری اسلامی به شدت بالا گرفته است.
هیاتهای اقتصادی به سرپرستی سیاستمداران بلندپایه از کشورهای گوناگون گوی سبقت را از هم ربوده و رسانههای بینالمللی نیز در زمینه پخش اطلاعات در باره نیازهای اقتصادی ایران با هم به رقابت پرداختهاند.
همزمان هشدارهای کارشناسان اقتصادی و مؤسسههای مالی و بیمه غربی نسبت به سرمایهگذاری در ایران افزایش مییابد.
آخرین اقدام در این زمینه از جانب مؤسسه بیمه اویلر هرمس صورت گرفته است. لودویویچ سوربان، کارشناس ارشد هرمس، روز دوشنبه (۲۵ ژانویه / ۵ بهمن) ضمن بیان اینکه ایران نیاز شدیدی به تولیدات و فنآوری آلمان دارد، تاکید کرد، نباید این تصور پیش بیاید که با برداشتن تحریمها “پول در خیابانهای ایران ریخته” و این کشور به “گنجینهای” برای سرمایهگذاران تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید: پیامدهای “ناروشن” اجرای برجام در گسترهی جهانی
پیشتر رییس شرکت لجستیکی “د. ب. شنکر” آلمان گفته بود: «سرمایهگذاری در ایران همانند جستوجو برای طلاست.»
افزایش حجم مبادلات بازرگانی با آلمان
با وجود تلاش چین برای گسترش نفوذ اقتصادی خود در ایران مؤسسه هرمس معتقد است که حجم مبادلات اقتصادی ایران و آلمان افزایش چشمگیری خواهد یافت.
به اعتقاد لودویویچ سوربان رساندن سقف همکاریهای اقتصادی دو کشور به ۵ میلیارد یورو امکانپذیر است. او در این راستا به نیازهای ایران در زمینههای مختلف، از جمله به زیرساختهای شهری، صنایع خودروسازی، ماشینآلات و مواد خوراکی اشاره میکند.
پیش از سوریان، فولکر ترایر، رئیس روابط اقتصاد خارجی اتاق صنایع و بازرگانی آلمان، احتمال داده بود که تا سه سال دیگر میزان مبادلات بازرگانی ایران و آلمان به پنج میلیارد یورو برسد. ترایر یک گام فراتر رفته و گفته بود که این رقم میتواند در ۵ تا ۷ سال آینده به ۱۰ میلیارد یورو افزایش یابد.
موانع موجود
لودویویچ سوربان در عین حال هشدار میدهد که ایران به دلایل گوناگون در آینده نزدیک قادر به جذب سرمایهگذاران خارجی نخواهد شد.
بیشتر بخوانید: وعده جدید بانک مرکزی برای تک نرخی شدن ارز
کارشناس ارشد مؤسسه هرمس در این رابطه به موانع اداری، عدم وجود شرکتهای خدماتی مالی، کماعتباری بانکهای ایران، کاهش ارزش ریال و قابل پیشبینی نبودن فعل و انفعالات سیاسی اشاره میکند.
علاوه بر این، تحریمهای آمریکا که در رابطه با نقش احتمالی جمهوری اسلامی در عملیات تروریستی در منطقه و فعالیت این کشور برای بالا بردن توان موشکی خود تصویب شدهاند، مانع بزرگی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران به شمار میرود.