وزیر خزانهداری آمریکا: در صدور مجوز فروش بوئینگ و ایرباس به ایران تجدیدنظر میکنیم
وزیر خزانهداری آمریکا به کنگره این کشور گفته درباره صدور مجوز فروش هواپیماهای ایرباس و بوئینگ به ایران تجدیدنظر میکند. ایران تا سال ۲۰۲۰ بایستی ۱۵ فروند بوئینگ غولپیکر ۷۷۷ را تحویل بگیرد.
ستیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه ۲۴ مه (۳ خرداد) در جلسه پرسش و پاسخ کمیته راهها و روشهای مجلس نمایندگان گفت که وزارت خزانهداری در صدور مجوز فروش هواپیماهای مسافربری ایرباس و بوئینگ به ایران تجدیدنظر میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، منوچین همچنین از اعضای کنگره آمریکا خواست تا تحریمها علیه ایران، سوریه و کره شمالی را تشدید کنند.
وزیر خزانهداری دولت ترامپ گفته است: «ما هرآنچه را که در توان داریم به کار میگیریم تا به منظور حفاظت از جان آمریکاییها، تحریمها علیه ایران، سوریه و کره شمالی را افزایش دهیم.»
بیشتر بخوانید: شرکت آسمان به جمع خریداران بوئینگ پیوست
او به نمایندگان کنگره اطمینان داده که تمرکزش را روی این موضوع میگذارد و در این باره حتما با ترامپ صحبت میکند. سخنان وزیر خزانهداری آمریکا پس از سفر ترامپ به خاورمیانه و صحبتهای تند او علیه ایران بیان میشود. رئیسجمهوری آمریکا در جریان این سفر از ایران خواست تا به حمایت مالی از تروریستها و گروههای شبهنظامی پایان دهد.
ایران همواره اتهام حمایت از تروریستها در سوریه را رد کرده و میگوید مجوز فروش هواپیما به این کشور جزو توافق برجام بوده است.
وزیر خزانهداری آمریکا در جمع نمایندگان کنگره تصریح کرد که تحریمها واقعا تاثیرگذار بودهاند و باعث شدهاند تا ایران بر سر میز مذاکرات اتمی بنشیند. در قرارداد فروش بوئینگ به شرکت ایرانایر، فروش۱۵ فروند جت پهنپیکر مسافربری۷۷۷ به ایران تضمین شده است.
این هواپیماها باید تا سال ۲۰۲۰ به ایران تحویل داده شوند و اولین سری آنها در ماه مه سال آینده (اردیبهشت ۱۳۹۷) تحویل ایران خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ایران ۲۰ فروند هواپیمای مسافربری ATR میخرد
شرکت هواپیمایی ایرانایر همچنین توافق خرید ۲۰۰ هواپیمای مسافربری اروپایی و آمریکایی را بالغ بر ۳۷ میلیارد دلار با تخفیف زیاد امضا کرده است.
این هواپیماها شامل ۸۰ جت بوئینگ، ۱۰۰ ایرباس و ۲۰ فروند توربو پراپ مدل ATR فرانسوی-ایتالیایی هستند. فروش تمامی این هواپیماها به ایران نیازمند مجوز وزارت خزانهداری آمریکاست چرا که بخشی از قطعات این هواپیماها تحت پروانه ساخت آمریکا هستند. سه فروند جتایرباس، هماکنون تحویل ایران داده شدهاند. هفته گذشته نیز چهار فروند از هواپیماهای ATR تحویل ایران داده شدند.
بوئينگ: تابع دولت آمریکا هستیم
یک سخنگوی شرکت بوئینگ در پاسخ خبرگزاری رویترز درباره سخنان وزیر خزانهداری آمریکا در ایمیلی برای این خبرگزاری نوشته است: «بوئینگ در همکاری با شرکتهای هواپیمایی ایران دنبالهروی تصمیمات دولت آمریکاست و به آنها احترام میگذارد.
بستن هرگونه قرارداد با شرکتهای هواپیمایی ایران مشروط به تایید دولت آمریکاست.» بوئینگ ماه گذشته اعلام کرد که یک قرارداد مقدماتی برای فروش ۳۰ جت مسافربری به شرکت هواپیمایی آسمان بسته است. شرکت ایرباس اما به پرسش رویترز در این باره پاسخ نداده است.
کسانی که در قرارداد فروش هواپیما به ایران سهیم هستند معتقدند برای قراردادهای منعقدشده بین ایرانایر و شرکتهای غربی اجازه خزانهداری آمریکا صادر شده است اما تا سال ۲۰۲۰ این وزارتخانه میتواند در آن تجدیدنظر کند.
به گفته این افراد شرکت ایرانایر برای گرفتن ۷۰ فروند اولیه هواپیماهایی که قرار است تا ۲۰۲۰ به ایران تحویل داده شوند نیازی به تاییدیه مجدد وزارت خزانهداری ندارد اما برخی کارشناسان معتقدند وزارت خزانهداری میتواند مجوزش را پس بگیرد.
در صورت تحویل نهایی این هواپیماها به ایران مشکلات پرداخت بانکی هم وجود دارد. برخی از بانکهای اروپایی همچنان از انجام معامله با ایران خودداری میکنند.