گزارشی از وعده‌های بر زمین مانده؛ خانم ابتکار بخوانند؛ سیستان سالهاست که خوزستان است/طوفان های گرد و خاک و مرگ خاموش سیستانی ها

طوفان و حرکت شن های روان در منطقه سیستان و تالاب هامون یکی از نمایش های تکراری و مستمر طبیعت است که طی 17 سال گذشته نه تنها تعدیلی در آن صورت نگرفته بلکه به اوج خود رسیده است و با وزش هر باد میلیاردها تومان خسارت برای مردم این منطقه ببار آورده است
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصر هامون، 16 سال خشکسالی، رتبه نخست بیماری های سل و تنفسی کشور، 2 هزار میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی، نابودی بیش از پنج هزار شغل، کاهش 2 میلیونی تعداد دام، کوچ 30 هزار نفر سیستانی و … اینها فقط دغدغه اندکی از مشکلات مردم سیستان در طول سال های اخیر بود و تنها مسئولین آمدند، شعار دادند و خشکسالی شد 17 ساله!

 

سیستان که زمانی انبار غله ایران محسوب می شد و وجود آب های تالاب بین المللی هامون و رودخانه های هیرمند و سیستان واقع در شمال سیستان و بلوچستان شهرهای زابل، زاهدان، خاش و حتی سراوان را به منطقه ای خوش آب و هوا تبدیل و شب های تابستانی این شهرها را بهاری کرده بود، اکنون به منطقه ای خشک و مرکز گرد وغبار مبدل شده است و در طول سال های اخیر هیچ اقدام اساسی برای کاهش ریز گرد ها و رفع معضلات در این منطقه صورت نگرفته است.

 

طوفان و حرکت شن های روان خوزستان که امروز به یکی از معضلات اساسی کشور تبدیل شده است سال هاست که یکی از نمایش‌های تکراری و مستمر طبیعت در منطقه سیستان و تالاب هامون است که طی 17 سال گذشته نه تنها تعدیلی در آن صورت نگرفته بلکه به اوج خود رسیده است و با وزش هر باد نه تنها بیماری های ریوی را برای کودک و جوان و پیر به همراه دارد بلکه میلیاردها تومان خسارت برای مردم این منطقه به ارمغان می‌آورد.

 

با وجود اینکه مردم سیستان در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی می‌کنند و نفس کشیدن برای آنها کاری دشوار شده اما تاکنون تصمیم عاجلی برای برون رفت از این موضوع و یا اعطای بسته های حمایتی از طرف دولت در نظر گرفته نشده است، مردم سیستان سال هاست با وجود بیماری های تنفسی حتی یک بیمارستان تخصصی برای این بیماری ندارند اما با این وجود وعده‌ها و طرح‌های متعدد دولتمردان طی سال‌های گذشته مردم سیستان را به تحمل شرایط سخت برای خروج از این بحران دلگرم نگاه داشته تا شاید به ثمر نشستن یکی از این طرح‌ها راهی به خارج از این بحران بگشاید.

 

سیستان فراموش شده
یکی از اهالی روستای ده قلعه نو در این باره به عصر هامون گفت: 17 سال است که طوفان های گرد و خاک و خشکسالی امان مردم سیستان را بریده است و مردم در رنج و سختی به سر می برند.

 

وی در ادامه با بیان اینکه بسیاری از مردم که وضعیت مالی بهتری داشتند از منطقه کوچ کردند، افزود: سال هاست که تنها جلساتی پیرامون رفع این معضل در سیستان برگزار می شود و هیچ اتفاقی نمی افتد دو سال متوالی است که دکتر ابتکار به سیستان سفر می کند تا این مشکل را رفع نماید اما تنها اتفاقی که در این مدت افتاده، این است که بادهای 120 روزه سیستان دیگر حالا 150 روز با سرعت حداکثر 80 کیلومتر می وزند.
وی ادامه داد: تمام در آمد من از طریق کشت زمین به دست می آمد اما الان نه تنها در آمدی ندارم بلکه به دلیل افزایش بیش از حد گرد و غبار در این منطقه استفاده از کولرهای آبی نیز در تابستان تقریبا غیرممکن می شود چرا که خاک بسیاری از دریچه های کولر ها را در مدت زمان کوتاهی مسدود می کند.

 

این روستایی ادامه داد: تفاوت حقوق من با یک شهروند پایتخت نشین چیست؟ لطفا مسئولین نیم نگاهی هم به من روستایی سیستانی نمایند.

محیط زیست نگاه عادلانه ای به کشور ندارد/ مسئولین باد های شرق کشور را دریابند
مراد هاشم زهی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون با بیان اینکه محیط زیست نگاه عادلانه ای به کشور ندارد، گفت: سال هاست مردم سیستان و نهبندان به صورت منظم شاهد بادهای 120 روزه ای هستند که حتی در شرایط طوفانی دو نفر نمی توانند همدیگر را پیدا کنند ولی متاسفانه محیط زیست تا کنون اقدامی در این خصوص انجام داده است.
وی با بیان اینکه محیط زیست باید به صورت مستمر برای رفع این مشکلات نظارت داشته باشد، ادامه داد: در بحث خشکی تالاب هامون و دیگر تالاب ها تا کنون اقدام خاص و پیگیری انجام نشده است نگاه محیط زیست تنها معطوف به غرب کشور شده است و توجه ای به منطقه شرق کشور ندارد.
هاشم زهی اضافه کرد: با وجود پیگیری هایی که داشتیم تا کنون پاسخی از مسئولین دریافت نکرده ایم.

طوفان های اهواز ییلاق مردم سیستان است
پرفسور پرویز کردوانی پدر علم کویر شناسی ایران و چهره ماندگار علمی کشور در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون با بیان اینکه امسال اعتبار زیادی جهت رفع مشکلات سیستان اختصاص یافته است، گفت: متاسفانه مسئولین به جای اینکه جهت رفع مشکل بر بیایند یا هلی کوپتر یا آمبولانس می خرند که این مشکلی را حل نمی کند لذا باید کاری کنند که باد بوزد ولی گرد و غباری سمت مردم به وجود نیاورد.
وی با اشاره به طوفان های اخیر اهواز بیان کرد: طوفان های اهواز قابل مقایسه با طوفان های زابل نیست سرعت طوفان های زابل 148 کیلومتر بر ساعت است و میزان شدت باد به حدی است که شب های طوفانی برخی خارج از خانه می خوابند چون شدت باد به حدی است که ممکن است درب خانه با خاک پلمپ شود و باز نشود لذا اگر یک سیستانی در طوفان های امروز اهواز به این شهر برود تصور می کند اینجا ییلاقی و خوش آب و هوا است.

 

پرفسور کردوانی ادامه داد: با توجه به اینکه در سال اقتصاد مقاومتی هستیم می شود طرح هایی اجرایی شود که نه تنها تا 200 سال آینده مشکلی ایجاد نشود بلکه هزینه زیادی هم نداشته باشد.
پدر علم کویر شناسی ایران اضافه کرد: در خصوص ریز گرد های عراق، کویر ها و نمک زارها به سازمان ملل نظریه دادم و امسال 7 مهر ماه نماینده سازمان ملل در غرب آسیا یک لوح تقدیر به عنوان کویر شناس شاخص ایران به من اهدا نمود.
وی بیان کرد: باد های منطقه سیستان از سمت اقیانوس هند حرکت می کند در کوه های هیمالایا تقویت و وارد دره حرا و از آنجا وارد شمال شرق منطقه تایباد ایران می شوداز نزدیکی های نرسیده به بیرجند تغییر مسیر می دهدو در حسین آباد و نهبندان شدید می شود و سپس به منطقه سیستان می رسد.

 

پرفسور کردوانی تصریح کرد: باد های 120 روزه زابل در گذشته که دریاچه هامون آب داشت نعمت بود، چرا که زمین زابل از گرانیت است و قابلیت نفوذ آب وجود ندارد در گذشته در طول زمستان که بارندگی می شد آب ها بر روی زمین می ماند این باد ها باعث می شد زمین ها خشک شود و کشاورزان بتوانند به راحتی کشاورزی نمایند.
وی ادامه داد: همچنین در تابستان که دمای هوا بالای 50 درجه بود مردم سیستان بادگیر های کوتاه و خارخانه درست می کردند و تابستان های خنکی داشتند اما امروزه به دلیل خشکی دریاچه هامون این باد مایه بدبختی مردم سیستان شده است.
چهره ماندگار علمی کشور با بیان اینکه مالت پاشی اثری ندارد، اضافه کرد: مسئولین باید از نهبندان جایی که باد شدت می گیرد و زمین را می کَند سنگریزه درشت به اندازه یک پرتقال یا سیب کوچ بریزند تا باد نتواند آن را جدا نماید و از آنجایی که در این منطقه بارندگی 100 میلی متر است تخم گیاه علف سودان گراس بپاشند تا دیگر نه باد های شدید آن ها را جدا کند نه بارندگی های شدید فرسایشی ایجاد نماید و منطقه توریستی زیبایی نیز به نمایش بگذارد.
پرفسور کردوانی گفت: مسئولین 10 ماشین سنگ شن وارد این منطقه کنند تا کوه های کوتاه در اطراف نهبندان را بشکنند سپس سنگ ریزه ها را بر روی این منطقه بریزند و با غلتک صاف کنندبا این عمل یک بار برای همیشه مشکل طوفان های گرد و خاک حل می شود.
وی در پایان ضمن عذر خواهی از علی اوسط هاشمی استاندار سیستان و بلوچستان در خصوص دو بار تماسی که با وی داشتند و وی به دلیل مشکلات نتوانست دعوت ایشان را قبول کند ، گفت: بنده آمادگی دارم هر زمان که استاندار سیستان وبلوچستان بخواهند با هزینه شخصی در منطقه برای رفع مشکل مردم سیستان حاضر شوم.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا