سیستان و بلوچستان رکوردار بیماری سل در کشور است
معاون دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با تاکید بر اهمیت حذف بیماری سل در دنیا گفت: سیستان وبلوچستان رتبه اول بیماری سل در کشور را به خود اختصاص داده است.
به گزارش زاهدانه، بیماری سل یکی از مهمترین بیماری های عفونی باکتریایی قرن حاضر است که توانایی درگیر کردن کلیه ارگان های بدن علی الخصوص ریه ها را دارد. این بیماری که از آن به طاعون سفید نیز یاد می شود از طریق هوا انتقال پیدا می کند به این صورت که وقتی باکتری سل از طریق هوای دم وارد ریه ها می شود، تکثیر پیدا کرده و باعث ایجاد عفونت ریوی ( پنومونی یا ذات الریه ) در انسان می گردد.
این نوع بیماری که بیشتر در کودکان شایع است علاوه بر ریه ها، کلیه ها، استخوان و پرده پوشاننده مغز و نخاع (مننژ) را تحت تاثیر خود قرار می دهد و ممکن است سالیان سال پنهان باقی بماند و در برخی افراد واکنش نشان دهد.
از آنجایی که مصرف سیگار و قلیان در بین مردم افزایش پیدا کرد است و امروزه جزء لاینفک زندگی ایرانی ها شده است، سیستان و بلوچستان از این امر مستثنی نیست به گونه ای که می توان گفت این استان رتبه اول ابتلا به بیماری سل و رتبه دوم در مصرف دخانیات در کشور را به خود اختصاص داده است. علت عمده وقوع این مهم نه تنها همسایگی با دو کشور افغانستان و پاکستان است که خود بالاترین آمار مبتلا به سل را دارند بلکه ضعف نظام سلامت در این دو کشور باعث دامن زدن به وقوع پدیده این بیماری شده است.
در این زمینه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان در همایش سل که در این شهرستان برگزار شده بود، اظهار داشت: پس از بیماری HIV بیشترین دلیل مرگ و میر ناشی از بیماری های عفونی بر اثر ابتلا به سل است که می توان با اقدامات پیشگیرانه از آن جلوگیری کرد.
دکتر مهدی طباطبایی با بیان اینکه سل یکی از پنج بیماری کشنده در دنیا معرفی شده و بیشتر زنان 15 تا 45 سال به آن مبتلا می شوند، افزود: هدف سازمان جهانی بهداشت کاهش 50 درصدی مرگ و میر ناشی از این بیماری از سال 1990 تا سال 2015 بوده که بر اساس ارزیابی های صورت گرفته با کاهش 45 درصدی مرگ و میر ناشی از این بیماری تا سال 2013، در این بازه زمانی جان 37 میلیون نفر حفظ شده است.
وی با بیان اینکه آمار سل در استانهای گلستان، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و خراسان جنوبی افزایش دارد، افزود: سوءتغذیه، فقر، بیکاری، نداشتن مسکن از عوامل تأثیرگذار و مهم در شیوع این بیماری در کشور است که مسئولان باید برای ریشه کن کردن آن چاره ای بیاندیشند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان اظهار داشت: سیستان و بلوچستان با 45 مورد در هر 100 هزار نفر بیشترین آمار بروز سل را در کشور دارد و پس از آن استان گلستان در رتبه دوم قرار گرفته است.
این مسئول با بیان اینکه آزمایش و درمان سل به صورت رایگان در سراسر کشور انجام می شود، تاکید کرد: شهروندان در صورت داشتن بیش از دو هفته سرفه پشت سرهم و خلط های خونی حتما به یکی از مراکز بهداشتی برای آزمایش سل مراجعه کنند تا تحت درمان و مداوا قرار بگیرند.
طباطبایی با اشاره به اینکه هدف سازمان بهداشت جهانی حذف این بیماری تا سال 2050 است، گفت: اقدامات خوبی برای ریشه کنی و درمان سل در سیستان وبلوچستان انجام شده است که یکی از آن ها ساخت آزمایشگاه ریفرنس در منطقه جنوب شرق کشور می باشد.
وی در پایان بیان کرد: بر اساس آمارهای موجود در سال 2014 در ایران به ازای هر 100 هزار نفر 21 مورد سل وجود داشته که این میزان در پاکستان 231 مورد، افغانستان 189 مورد، ازبکستان 95 مورد، ارمنستان 52 مورد، عراق 45 مورد و ترکیه 22 مورد به ازای هر 100 هزار نفر بوده است.