یاد “یعقوب مهرنهاد” شهید و نمادِ مبارزه و مقاومت مدنی در بلوچستان گرامی باد

چهارم اوت، یادآور یکی از تلخ‌ترین جنایت‌های جمهوری اسلامی ایران علیه مبارزان مدنی مردم بلوچستان است؛ روزی که یعقوب مهرنهاد، فعال مدنی، روزنامه‌نگار، وبلاگ‌نویس و از صادق‌ترین فرزندان بلوچستان، به دار آویخته شد. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران هرگز جرم مشخص و مستندی برای اعدام این جوان آزاده ارائه نکرد، زیرا جرم واقعی او چیزی جز دفاع از کرامت، حقوق مدنی و هویت فرهنگی مردم بلوچ نبود.

یعقوب مهرنهاد جوانی آگاه، پرشور و دلسوز بود که باور داشت می‌توان از راه‌های قانونی، گفت‌وگو و فعالیت‌های مدنی، صدای مردم بلوچستان را به گوش مسئولان رساند. او با پیگیری مستمر مطالبات مردم از طریق تماس با مسئولان استانی و نمایندگان مجلس، تلاش می‌کرد راهی برای کاهش رنج‌ها و محرومیت‌های مردم سرزمینش بیابد.

با همین باور و با همراهی تعدادی از جوانان بلوچ، انجمن جوانان «صدای عدالت» را بنیان گذاشت و با برگزاری نشست‌های فرهنگی، اجتماعی و جلسات پرسش و پاسخ با مسئولان اجرایی، کوشید فرهنگ گفت‌وگو، مسئولیت‌پذیری و مشارکت مدنی را در بلوچستان تقویت کند. امید او این بود که بتواند در چارچوب فعالیت‌های مسالمت‌آمیز و قانونی، از حقوق مردم دفاع کرده و زمینه‌ای برای تحقق عدالت و برابری فراهم شود.

یعقوب به‌خوبی دریافته بود که یکی از ابزارهای اصلی جمهوری اسلامی ایران برای تداوم سلطه بر بلوچستان، سرکوب هویت و فرهنگ بلوچ است. از همین رو، به همراه تعدادی از هنرمندان، فعالان فرهنگی و اعضای انجمن جوانان «صدای عدالت»، نخستین کنسرت موسیقی بلوچی را در زاهدان برگزار کرد و در روز پایانی کنسرت، طی بیانیه‌ای، ۱۷ خرداد را به عنوان روز پاسداشت فرهنگ و هنر بلوچی اعلام نمود.

او همچنین به نقش آگاهی‌رسانی از طریق رسانه‌ها و برگزاری نشست‌های عمومی باور داشت. وبلاگ خود را با هدف انتشار اخبار دقیق، بی‌طرفانه و بازتاب واقعیت‌های بلوچستان راه‌اندازی کرد تا سهمی در مبارزه با سانسور، ناآگاهی و تبلیغات رسمی حکومت داشته باشد. گزارش فعالیت‌هایش را به‌طور منظم منتشر می‌کرد تا مردم از آنچه در بلوچستان می‌گذرد آگاه شوند. اما رژیم که حقیقت را بزرگ‌ترین تهدید برای خود می‌دانست، وبلاگ او را تعطیل کرد و در نهایت، صاحب آن را نیز به چوبه دار سپرد.

اعدام یعقوب مهرنهاد، که تمام فعالیت‌هایش در چارچوب مبارزات مدنی و فرهنگی انجام می‌شد، آشکار ساخت که جمهوری اسلامی ایران حتی از مسالمت‌آمیزترین اشکال مطالبه‌گری نیز هراس دارد. رژیمی که پاسخ قلم را با طناب دار، پاسخ اندیشه را با زندان و پاسخ عدالت‌خواهی را با سرکوب می‌دهد، خود راه را بر هرگونه فعالیت مدنی می‌بندد و زمینه را برای گسترش اشکال دیگر مقاومت فراهم می‌سازد.

حزب مردم بلوچستان، اعدام یعقوب مهرنهاد را ضایعه‌ای بزرگ برای ملت بلوچ و همه آزادی‌خواهان ایران می‌داند و بر این باور است که تنها «جرم» او دفاع از حقوق مدنی، فرهنگی و انسانی مردم بلوچستان بود.

تاریخ همواره نشان داده است که اعدام و سرکوب، اندیشه را نمی‌کشد و آرمان آزادی را خاموش نمی‌کند. خون یعقوب مهرنهاد و دیگر شهدای راه آزادی، نهال آگاهی و مقاومت را در دل نسل‌های آینده استوارتر خواهد ساخت و مردم بلوچستان را در دفاع از حقوق و کرامت خویش متحدتر خواهد نمود.

زنده باد یاد و راه شهدای آزادی، عدالت و دموکراسی

حزب مردم بلوچستان

اوت ۲۰۲۶

@ostomaan

https://t.me/ostomaan

#حزب_مردم_بلوچستان